czwartek, 2 sierpnia 2012

Owsiaki, kuleczki, papryczki- szybkie!

Dieta wegańska nie jest przez wszystkich akceptowana. Nie jest na tyle popularna, aby na co dzień spotykała się z pełnym zrozumieniem, jednak coraz więcej osób ufa jej i czuje się na niej dobrze.
Sama bardzo długo jestem wege i nie wyobrażam sobie, aby z tej drogi kiedykolwiek zejść, jednak moich klientów na co dzień nie namawiam na tak dużą zmianę.
Tutaj na blogu, postanowiłam zrobić mały, ale konkretny krok ku weganizmowi. Publikuje moje ulubione i proste przepisy z książek oraz zmodyfikowane przeze mnie.
Cykl przepisów wege, to coś dla ludzi pragnących zmiany w menu- gwarantuję, że zmiany na lepsze.
Zaproponuję Wam zdrowe przekąski, łatwe w przygotowaniu i czysto wegańskie, które mogą być pewną odskocznią do menu codziennego:) 


Placuszki owsiane z marchewką
Potrzebujecie:
1szklanka płatków owsianych błyskawicznych
40dag marchewki
kilka orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki mąki
sól
3łyżki oleju
3dag drożdży
Płatki moczymy 15min ( wodą zalewamy do poziomu płatków). Marchewkę ścieramy na tarce i mieszamy z płatkami.Dosypujemy mąki, siemienia i łyżkę oleju, jeżeli trzeba można dolać odrobinę wody- zagniatamy "ciasto". Możemy układać na posmarowanej olejem blasze ( wtedy używamy 2pozostałch łyżek) lub na folii, lub dla odważnych- próbujcie na patelni! Układajcie łyżką placki ok 1cm grubości i pieczcie w  rozgrzanym piekarniku na złoto :) pycha

Kuleczki ryżowe
1szklanka ryżu brązowego ( może być paraboiled)
2 łyżki sezamu
łyżka syropu agawowego lub miodu
łyżeczka sosu sojowego
kawałeczek kłącza imbiru
Ryż należy rozgotować i rozmieszać z miodem gdy jest jeszcze ciepły ( trudno się miesza, ale się da). Przy pomocy pomoczonych w wodzie łyżek uformować niewielkie kulki ( ryż będzie się lepił do dłoni szybciej niż do łyżki). Sezam uprażyć na patelni i obtoczyć w nim kuleczki. sos: zetrzeć na tarce imbir, zalać filiżanką gorącej wodą i przecedzić. Zmieszać z sosem sojowym i wlać do miseczki. Kulki można nadziewać na pałeczki i moczyć w sosie lub ułożyć na talerzyku i polewać sosem. 
Przepis jest na tyle fajny, że gdy tylko nauczycie się robić kuleczki, możecie je podawać w każdy sposób, a goście będą zadowoleni bo wyglądają one bardzo oryginalnie :)

Faszerowane papryczki
potrzebujemy 4 duże papryki ( nie koniecznie zielone:)
pół szklanki ugotowanego brązowego ryżu
2 łyżki oleju
1 cebulę
30dag tofu z kostki
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, bazylia
Cebulkę kroimy w kosteczkę, podrumieniamy na patelni z olejem. Gdy sie zarumieni, dodać tofu i bazylię i smażyć chwilkę, aż tofu się zarumieni. Ugotowany ryż mieszamy z solą i przecierem pomidorowym- sprawdźcie czy Wam smakuje, w razie czego doprawcie bardziej :) Papryki możecie pokroić wedle gustu- albo wydrążacie gniazda i faszerujecie od góry, albo kroicie i robicie tzw. łódeczki. Mieszacie tofu z ryżem i takim nadzieniem faszerujecie papryki. Układacie na blasze lub folii i pieczecie w piekarniku przez ok 10-15min w 120stopniach, aby papryki stały się miękkie. Przed podaniem możecie udekorować je świeżą bazylią.

Spróbujcie i w razie wątpliwości dosypcie swoich ulubionych przypraw- dajcie szanse diecie wegańskiej i koniecznie napiszcie jak Wam smakuje :)







1 komentarz:

Zapraszamy do komentowania :)