Przepis ściągnęłam od QuchniWege.
 Ależ tam bakaliowo było! Pobiegłam do szafek szperać i co znalazłam? 
Sezam, masło orzechowe, trochę kokosa i przyprawę do piernika. Da się? 
Da się :)
Ciastka antydepresyjne
W
 pochmurny wieczór lub smutny poranek, nie szukajcie pocieszenia na 
półce z batonami. Weźcie głęboki wdech i postarajcie się zrobić coś 
swojego- to wielka satysfakcja stworzyć coś z niczego! Będąc na diecie, 
możecie zachwycić rodzinkę aromatem dobiegającym z kuchni, bo cynamon, 
imbir, przyprawa korzenna, to świetne pocieszacze i poprawiacze humoru. 
Zjedzcie sobie takie ciacho do herbaty. A co! Każdemu wolno zgrzeszyć 
raz od wielkiego dzwonu, a to ciacho tak naładowane jest pozytywną 
energią, dobrym tłuszczem i błonnikiem- że zezwalam :)
Do zrobienia ok 10 ciasteczek użyć trzeba:
Płatków owsianych więcej ok szklanki
Mleka kokosowego- mała puszka
Masła orzechowego, sezamu i wiórków kokosowych wedle uznania.
Kopiastej łyżki mąki razowej 
Jeżeli
 macie "bogatsze" szafki kuchenne, sypcie co Wam się podoba, ale 
pamiętajcie, że jeżeli ciacha mają być choć trochę mniej tuczące niż 
standardowe- oszczędzajcie na bakaliach.
Nie
 używamy cukru, ani miodu. Kopiasta łyżka masła orzechowego starczy, bo 
dodaje to fajnego posmaku. Sezam i wiórki fajnie chrupią w zębach, a 
przypraw korzenna? Ciastka świetnie pasują do gorącej herbaty i mnie 
osobiście kojarzyły się troszkę z jesienią...
Może to dlatego, że deszcz wali o szyby, a ja ratuję się aromatem piernikowym aby nie zwariować i nie popaść w depresję :)
Podążając w kierunku "Quchni Wege",
 zagrzewamy mleko kokosowe w rondelku aby było gorące, ale nie 
zagotowane. Dosypujemy płatki owsiane i mieszamy. Ja od razu wsypałam 
wszystkie przyprawy i bakalie i  odstawiłam aby płatki namokły i 
ostygły. Po ok 15min dosypałam mąki i uformowałam placuszki/ ciasteczka.
 Piekarnik nagrzewacie do 180stopni, ciacha kładziecie na blachę lub na 
papier i pieczecie ok 25-30min.
A Wy jak sobie robicie ze złym humorkiem?
Organizator: trzydziestoletnia_panna
Organizator: kikimora



Świetne jako przekąski i nie tylko
OdpowiedzUsuń