czwartek, 2 sierpnia 2012

Na słodko- banan rządzi

Z braku jabłek, dobry banan :)

Dziś jakoś nie mogłam wybrać w sklepie jabłek...chodziłam i oglądałam, ale mi się nie spodobały. Albo były obtłuczone, albo jakieś dziwnie miękkie, a w domku miałam już tylko kilka...co robić? Przecież ja bez jabłek nie wyżyję :)
Zdecydowałam, że pora zmienić troszkę menu i zainteresować się bananami. Te na półce wyglądały wyjątkowo kusząco i żółciutko.
Banany to pyszne i kremowe owoce, które szybko dają poczucie nasycenia- właśnie dzięki swojej konsystencji. Praktycznie każdej potrawie nadają oryginalnego aksamitnego smaku. Poza tym są źródłem potasu, potrzebnego bardzo sportowcom, dlatego koktajl bananowy po wysiłku fizycznym ratuje nas przed tak zwanymi zakwasami.
Przedstawiam poniżej świetne przepisy czysto wegańskie, gdzie rolę ( nie zawsze główną) odgrywa banan. 
Więc pędzimy teraz do osiedlaka lub na bazarek, chwytamy kiść "żółciaków" i zaprrrrraszam do kuchni :)
 
1. Krem bananowy- prosty i zdrowy
Potrzebujemy:
4 banany
szklanka malin
szkl kaszy mannej
2 łyżeczki syropu agawowego ( nie koniecznie)
filiżanka mleka migdałowego ( nie koniecznie)
Kaszę gotujemy na wodzie i studzimy- konsystencja zależy od Was, ale uwaga- lepiej żeby była raczej gęsta.Banany obieramy i kroimy na drobniutko. Wlewamy do kaszy mleko (lub wodę), syrop agawowy, dodajemy banany i miksujemy na gładziutką masę. 
Propozycji podania jest kilka- w salaterce na ciepło z kilkoma malinami.
Z gałką lodów zrobioną z malin- zwyczajnie miksujemy maliny i zamrażamy, potem polewamy to kremem z bananów i mniam
Możemy też krem zmiksować z malinami i podać na zimno


2. Sernik z tofu bananowy wystrzałowy
Potrzebujemy:
60g tofu z kostki- im bardziej miękkie tym lepiej
szklanka gotowanej kaszy mannej
2 banany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
pół szkl rodzynek
pół szklanki dowolnych bakalii
Mielimy tofu z banankami, Dodajemy kaszę i resztę składników- mieszamy lub miksujemy.
Formę żaroodporną smarujemy tłuszczykiem i wlewamy tam masę. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy ok 20min.Uwaga na temperaturę, jakby się coś działo w piekarniku, posmarujcie górę ciasta też olejem, to na pewno się nie przypali.
 
Poniżej przepis na lody- prościej być nie może :) Słuchajcie ja takie lody odkryłam zupełnie przypadkiem. Polecam Wam abyście spróbowali też innych owoców. Jeżeli skusicie się na maliny- radzę dodać łyżkę syropu agawowego ( lub miodu) a wyjdzie Wam lepszy i zdrowszy sorbet niż Grycana :)
3. bananowe lody dla ochłody
Składniki są dwa:
banany i mleko (sojowe lub migdałowe)
banany kroimy na małe cząstki i zamrażamy. Wyjmujemy, wrzucamy do blendera, miksujemy z mlekiem sojowym- uwaga na konsystencję- wlewajmy mleka ostrożnie, aby nie wyszedł nam koktajl :) W trakcie miksowania możemy dodać rodzynek, może cynamonu- czego chcecie! Nakładamy łyżką do lodów do miseczek i gotowe.








2 komentarze:

  1. Ja można powiedzieć, bez banana z domu nie wychodzę

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne przepisy, a szczególnie en na tofurniczek bananowy!
    jeszcze w bananowym wydaniu go nie próbowałam, na pewno wypróbuję na dniach :D
    w ogóle boski blog!!! *_*

    OdpowiedzUsuń

Zapraszamy do komentowania :)