czwartek, 2 sierpnia 2012

Na słodko z jabłkiem


Bo weganizm to nie tylko sałata. 
Dla tych, którzy ciągle mają wątpliwości, czy aby ten rodzaj diety jest smaczny, poniżej przepisy na pyszne słodkości, bez konserwantów, cukru, ani żelatyny wieprzowej. Dobra odskocznia od codziennej chemii ze sklepowych półek moi drodzy :)
Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak tanio to wszystko wychodzi i jak prosto.
Wystarczy kupić mąkę, płatki owsiane, jabłka i trochę bakalii- te 3 super słodkości zrobicie z tych właśnie składników- smacznego :)

Jabłka pieczone
w zależności na ile macie ochotę
pół szklanki rodzynek
garść żurawin
cynamon i miód
Jabłuszka myjemy, wydrążamy środki od strony ogonka. Żurawinę i rodzynki mieszamy z cynamonem i upychamy do środka owoców. Kapiemy na górę odrobiną miodu i układamy na blasze, lub w naczyniu żaroodpornym- sok będzie się wylewał w trakcie pieczenia, więc uwaga- będzie co sprzątać :) Pieczemy ok 15min.




Kulki owsiankowe - ok 12 kulek
1szkl płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki oleju/oliwy
szklanka bakalii do wyboru: wszystko drobno pokrojone wręcz rozdrobnione.
Można dodać imbiru, kakao lub cynamonu i łyżkę miodu
sezam lub wiórki kokosowe- do obtoczenia kulek ( nie koniecznie)
Płatki, bakalie, przyprawy i olej mieszamy. Dolewamy ciepłej wody- pewnie ok szklanki! Musimy sprawdzać kleistość ciasta- aby można było utworzyć kule wielkości orzecha włoskiego. Kule obtoczyć i układać na wysmarowanej olejem blasze -piec w rozgrzanym piekarniku ok 15-20min w 150stopniach.
Jak złapiecie Bakcyla, zaczniecie obtaczać w kakao, wiórkach itp- każda kulka może być inna- troszkę fantazji i do dzieła :)

Strucla jabłkowa moja ulubiona 
25dag mąki z pełnego przemiału
4 łyżki oleju/oliwy
10łyżek wody
1,5kg jabłek
10dag żurawiny
2 łyżki miodu
migdały ok garści
cynamon
sok z 1 cytryny
garść skórek pomarańczy suszonych ( nie koniecznie)
Mąkę powoli mieszamy z wodą i olejem. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.( np ściereczką). W tym czasie myjemy, obieramy jabłka, kroimy drobno lub trzemy na tarce. Dodajemy do nich miód, bakalie i przyprawy- mieszamy. Ciasto wałkujemy ( będzie się raczej lepić) i smarujemy nadzieniem ( uwaga aby nie było za mokre). Rozgrzewamy piekarnik! Ciasto rolujemy jak roladę ( ja zawsze pomagam sobie papierem do pieczenia) i układamy na blasze zawinięte w ten właśnie papier. Pieczemy ok 35min w zmiennej temperaturze 180-200stopni. Ja zawsze zmieniam ustawienia- najpierw piekę środek, potem dół, a górę zostawiam na koniec :) MNIAM :)
Jak nauczycie się robić to proste wege ciasto, spróbujcie nadziewać je śliwkami, konfiturami lub nawet szpinakiem i czosnkiem!
Zdjęcie strucli nie jest moje- ale mniej więcej tak ona powinna wyglądać, jednak uwaga na grubość ciasta- ja zawsze robię dużo grubsze niż tu na ilustracji.
Smacznego kochani! 
Podzielcie się opiniami jak wyszło, a może macie własne pomysły? Zapraszam do dyskusji




1 komentarz:

  1. a do strucli jabłkowej to ja się przymierzam od paru lat,ale jakoś mi do iej nie po drodze :P
    zapisuję przepis i zrobię w końcu!
    mam ochotę na nadzienie śliwkowo-twarożkowe z mnóstwem cynamonu <3

    OdpowiedzUsuń

Zapraszamy do komentowania :)