Dla
 tych, którzy ciągle mają wątpliwości, czy aby ten rodzaj diety jest 
smaczny, poniżej przepisy na pyszne słodkości, bez konserwantów, cukru, 
ani żelatyny wieprzowej. Dobra odskocznia od codziennej chemii ze 
sklepowych półek moi drodzy :)
Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak tanio to wszystko wychodzi i jak prosto. 
Wystarczy
 kupić mąkę, płatki owsiane, jabłka i trochę bakalii- te 3 super 
słodkości zrobicie z tych właśnie składników- smacznego :) 
w zależności na ile macie ochotę
pół szklanki rodzynek
garść żurawin 
cynamon i miód
Jabłuszka
 myjemy, wydrążamy środki od strony ogonka. Żurawinę i rodzynki mieszamy
 z cynamonem i upychamy do środka owoców. Kapiemy na górę odrobiną miodu
 i układamy na blasze, lub w naczyniu żaroodpornym- sok będzie się 
wylewał w trakcie pieczenia, więc uwaga- będzie co sprzątać :) Pieczemy 
ok 15min.
1szkl płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki oleju/oliwy
szklanka bakalii do wyboru: wszystko drobno pokrojone wręcz rozdrobnione.
Można dodać imbiru, kakao lub cynamonu i łyżkę miodu
sezam lub wiórki kokosowe- do obtoczenia kulek ( nie koniecznie)
Płatki,
 bakalie, przyprawy i olej mieszamy. Dolewamy ciepłej wody- pewnie ok 
szklanki! Musimy sprawdzać kleistość ciasta- aby można było utworzyć 
kule wielkości orzecha włoskiego. Kule obtoczyć i układać na 
wysmarowanej olejem blasze -piec w rozgrzanym piekarniku ok 15-20min w 
150stopniach.
Jak złapiecie Bakcyla, zaczniecie obtaczać w kakao, wiórkach itp- każda kulka może być inna- troszkę fantazji i do dzieła :)
25dag mąki z pełnego przemiału
4 łyżki oleju/oliwy
10łyżek wody
1,5kg jabłek
10dag żurawiny
2 łyżki miodu 
migdały ok garści
cynamon
sok z 1 cytryny
garść skórek pomarańczy suszonych ( nie koniecznie)
Mąkę
 powoli mieszamy z wodą i olejem. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 
godzinę pod przykryciem.( np ściereczką). W tym czasie myjemy, obieramy 
jabłka, kroimy drobno lub trzemy na tarce. Dodajemy do nich miód, 
bakalie i przyprawy- mieszamy. Ciasto wałkujemy ( będzie się raczej 
lepić) i smarujemy nadzieniem ( uwaga aby nie było za mokre). 
Rozgrzewamy piekarnik! Ciasto rolujemy jak roladę ( ja zawsze pomagam 
sobie papierem do pieczenia) i układamy na blasze zawinięte w ten 
właśnie papier. Pieczemy ok 35min w zmiennej temperaturze 180-200stopni.
 Ja zawsze zmieniam ustawienia- najpierw piekę środek, potem dół, a górę
 zostawiam na koniec :) MNIAM :)
Jak nauczycie się robić to proste wege ciasto, spróbujcie nadziewać je śliwkami, konfiturami lub nawet szpinakiem i czosnkiem!
Zdjęcie
 strucli nie jest moje- ale mniej więcej tak ona powinna wyglądać, 
jednak uwaga na grubość ciasta- ja zawsze robię dużo grubsze niż tu na 
ilustracji.
Smacznego kochani! 
Podzielcie się opiniami jak wyszło, a może macie własne pomysły? Zapraszam do dyskusji




a do strucli jabłkowej to ja się przymierzam od paru lat,ale jakoś mi do iej nie po drodze :P
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis i zrobię w końcu!
mam ochotę na nadzienie śliwkowo-twarożkowe z mnóstwem cynamonu <3