Słuchajcie szok!
Przepis odkryłam tutaj, ale go zmodyfikowałam na wersję wegańską.
Jestem
tak pozytywnie zaskoczona, a jednocześnie głupio mi, że do tej pory nie
znałam tak prostego i genialnego sposobu na tzw. "CZOKLYT KEJK"
Na moim blogu znajdziecie przepis na szybką szarlotkę, ale to, co zobaczycie tutaj, to zwyczajnie szaleństwo!
"czoklyt kejk" z mikrofali
do zrobienia 1 filiżanki ciasta, potrzebujecie:
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao naturalnego
łyżka miodu
łyżka mleka kokosowego zamiast jajek, jak jecie jajka to dajcie jedno rozbełtane
2 łyżki mleka sojowego
1,5łyżki oleju
"rządek" gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
możecie dać cynamon, kardamon albo nic :)
Wszystko
mieszacie w kubeczku, czekoladę rozdrobnijcie bo będzie się topić i
lepiej aby było jej dużo w małych kosteczkach niż jedna wielka kostka.
Wymieszajcie normalnie łyżeczką i nałóżcie do dwóch filiżaneczek, ale
żeby zostało jeszcze ok pół kubeczka miejsca bo ciasto wyrośnie prawie
2x takie jak jest surowe.
Wstawiacie
na ok 2min 30sek do mikrofali na maksymalną temperaturę. Obserwujcie
ciacho przez szybkę- strasznie się zdziwicie jak prędko urośnie :)
Podawajcie ciepłe, np z malinami... i NIE JEDZCIE, jeżeli chcecie schudnąć!!!
Nie
ma cukru, ale jest miód i mąka.. nie oszukujmy się. Nie jest to
najzdrowsza przekąska, ale na pewno lepsza niż baton ze sklepu i zrobi
ogromne wrażenie na gościach.
Organizator: quchniawege
Genialny przepis na szybki deser czy śniadanie na słodko, mmm... nie ma to jak zacząć dzień od czekolady :D
OdpowiedzUsuńA mąka i miód i tak lepsze niż tłuszcze trans i cukier znajdujące się w większości wyrobów cukierniczych ;)
Dosłowny "cupcake" nawet ;)
OdpowiedzUsuń