Pierniczki z kaszy jaglanej i płatków
Pierniczki z patelni, szybkie, pyszne, bez mleka, bez jajek, bez pieczenia :) SUPER!
Do ok 15 serduszek potrzebujecie:
- kasza jaglana ugotowana na wodzie filiżanka
- mieszanka przypraw do piernika
- miód/syrop agawowy wedle uznania- u mnie 3 łyżki
- kakao naturalne 2 łyżki
- proszek do pieczenia szczypta
- płatki owsiane zmielone szklanka
- mleko sojowe ok filiżanki
- otręby pszenne filiżanka
- rodzynki duża garść
Więc prościej
chyba się nie da- wszystko wrzucacie do pojemniczka, gdzie da się to
razem wymieszać- zblendować i koniec. Ważne, aby jaglana się dobrze
zmieliła- można ją wcześniej oddzielnie zmielić i potem dodawać resztę,
woda śmiało jakby coś się działo. O dziwo ciasto wychodzi naprawdę
elastyczne, powinno przynajmniej, więc jeżeli Wam nie wyjdzie, to
dosypcie więcej płatków lub otrąb, aż zacznie się odklejać od rąk.
Ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka- potem smażymy na suchutkiej
patelni teflonowej i są :) Ja wiem jak to brzmi, ale wyszły i je
zjedliśmy, więc się dało !
Organizator: quchniawege
spróbuję jutro!
OdpowiedzUsuń