Na jeden omlet "śmietnik" potrzebujecie:
Wszystkie płatki i orzechy i bakalie oraz siemię, zmieliłam w młynku do kawy, ale nie na zupełny proszek, tylko na taką "grubszą" mąkę. Do jeszcze ciepłej kaszy manny i kaszy kukurydzianej dodałam wszystkie składniki wraz z pokrojonym bananem- wszystko do blendera na chwilkę aby się połączyło i tyle :) Jeżeli ciasto jest za gęste, dajcie odrobinę mleka roślinnego. Do dekoracji możecie użyć syropu lub świeżych owoców, ja posypałam mieszanką płatków i otrębów z żurawiną, oraz polałam odrobiną syropu z agawy.
- orzechy brazylijskie garść
- płatki owsiane filiżanka
- otręby żytnie garść
- kasza manna filiżanka ugotowanej już
- kasza kukurydziana filiżanka przygotowanej
- siemie lniane 3 łyżki
- banan pół średniego
Błonnika tyle, co w życiu :)
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i omlet smażymy jak każdy, jednak pamiętajcie, że przez to, że nie ma jajek, może się łatwo rozklejać na patelni, więc róbcie tak jak ja- ja zawsze daję nieco grubszą warstwę niż zwykłego omletu i smażę na małym ogniu dłużej. Wtedy omleciki i naleśniki elegancko trzymają formę, a w tym wypadku i tak składniki nie wymagają praktycznie obróbki cieplnej, więc krótko go podsmażycie.
Świetne, zdrowe i pyszne przepisy :) Przejrzałam wszystkie i bardzo mnie zaciekawiły, na pewno będę się inspirowała :)
OdpowiedzUsuńmasz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
OdpowiedzUsuńależ nie nazwałabym tego śmieciami, same drogocenne składniki, super!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis , na pewno wypróbuje, spodobał mi się Twój blog więc dodaje go do mojej listy blogów wegetariańskich, serdecznie zapraszam http://wega-kuchnia.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńHaha dobra nazwa :D Szczerze, to widząc talerz nie powiedziałabym w życiu, że to omlet :D Jedyny wege omlet jaki robiłam, to z tofu. Tego też chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń