Ananasowe placuszki z płatkami i otrębami
na 5 placków potrzeba:
- Płatki owsiane górskie szklanka
- otręby pszenne filiżanka
- woda ok filiżanki
- olej/oliwa 2 łyżki
- syrop agawowy jakieś 3 łyżki
- ok pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem/konfitura do smaku
- ananas świeży 3 plastry
Ja na wierzch sypnęłam odrobinę mieszanki płatków i użyłam dżemu malinowego słodzonego sokiem z winogron. Aby wyszły takie okrągłe, wlewajcie ciasto na patelnię do foremki, lub później je zwyczajnie wytnijcie.
Placuszki jak widać są czysto wegańskie, dzięki mielonym płatkom nabierają odpowiedniej pulchnej konsystencji i treści. Można się nimi najeść ze względu na zawartość błonnika z płatków i otrąb, ale również czuć ananaa i jego bromelina na pewno nie przeszkodzi nam w procesie odchudzania, czy dbania o linię.
Nie używamy cukru, ani białej mąki. Im mniej takich składników, tym lepiej- kombinujcie i pochwalcie się jak wyszło :)
Wspaniałe! Takich jeszcze nie robiłam, więc smak intryguje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)